Giethoorn
Welkom in Giethoorn,
Giethoorn, het “Venetië van het Noorden” biedt voor jong en oud volop fantastische mogelijkheden voor een leuk dagje uit of een onvergetelijke vakantie.
De Geschiedenis van Giethoorn
Omstreeks 1230 is Giethoorn gesticht door vluchtelingen, die uit de gebieden rond de
Middellandse Zee kwamen. Deze eerste bewoners vonden hier massa’s horens van wilde geiten, die waarschijnlijk in 1170 tijdens de St. Elisabethsvloed waren verdronken.
De eerste bewoners, ook wel flagelanten genoemd, noemden hun nederzetting Geytenhoren. Later is deze naam verbasterd tot Geythorn, en uiteindelijk kreeg het dorpje de naam Giethoorn.
Het karakteristieke van het dorp vindt zijn oorsprong in de vervening wel turfmakerij genoemd. Deze turfmakerij begon begin jaren 1600 een grote vlucht te nemen.
De turfmakers groeven (baggerden) het veen uit de bodem (vanaf onder de waterspiegel)
op plaatsen waar dit veen van goede kwaliteit en dikte was.
Het veen werd vervolgens op stroken land (ribben), die men liet staan, verwerkt tot turf.
Het omhoog gebaggerde veen werd daartoe in een mengbak gegooid om daarna tot een homogene massa gemengd te worden waarna het op de ribbe werd uitgestrooid om in te drogen. Na voldoende te zijn gedroogd werd de droge veenlaag vervolgens in stukjes verdeeld (turfsteken). De zo ontstane turfen werden vervolgens zodanig opgestapeld zodat de turfen door de wind verder konden drogen totdat ze geschikt werden bevonden voor de kachel.
Door het turfsteken ontstond een groot stelsel van kleine meertjes de zg. trekgaten gescheiden door de ribben ook wel legakkers genoemd. Verder werden alle grachten en kanalen gegraven om de turf te vertransporteren.



Watersnoodramp
Omstreeks de jaren 1700 en 1800 zijn vervolgens door een aantal grote overstromingen de meeste ribben rondom Giethoorn in het water verdwenen. Hierna zijn de bekende meren als
Bovenwijde, Beulakerwiede, Belterwiede, Zuideindigerwiede, etc ontstaan.
Begin jaren 1900 raakte het veen langzamerhand op en schakelden veel oud turfstekers over op het boerenbedrijf. Van de nood werd een deugd gemaakt; alles kon gemakkelijk vervoerd worden per punter; water genoeg…….
Om toch ook met hoge ladingen (koeien, hooi, riet, etc) te kunnen varen en ook om natuurlijk zelf met het punteren niet iedere keer te hoeven bukken zijn er veel vaste hoge bruggen gebouwd en daarnaast veel lage bruggen (vonders) die demontabel zijn.
De combinatie van bruggetjes, het vele water, de “must” om praktisch alles per punter te moeten vervoeren alsook de vele natuurgebieden (rietlanden, moerslanden, etc) geven Giethoorn het zo karakteristieke en schilderachtige uiterlijk.”.
De Punter
Op z’n “Gieters”,
Van oudsher vindt het vervoer in Giethoorn plaats over water. De boot wordt een “punter” genoemd.
De Punter is tegenwoordig vervangen door de fluisterboot. De manier om Giethoorn op z’n “Gieters” te ervaren is dus het dorpje te bekijken vanaf het water door het huren van een fluisterboot, (electroboot met geruisloze motor), een (zeil)punter, of het maken van een rondvaart …….
Bent u benieuwd geworden naar Giethoorn en wilt u meevaren op een rondvaart?
