Veelgestelde vragen

Om alvast antwoord te geven op uw mogelijke vragen, publiceren wij hieronder het antwoord op de veel gestelde vragen m.b.t. bootverhuur en rondvaart. Werp hier a.u.b. eerst een blik op alvorens u contact met ons opneemt.

Wat is een fluisterboot?

Een fluisterboot is een boot voorzien van een electromotor die wordt aangedreven door een aantal accu’s, waarmee u zeker 6 uur kunt varen op vol gas. Een electromotor maakt geen lawaai, oftewel hij ‘fluistert’. Vandaar de naam ‘fluisterboot’.

Waarom varen er fluisterboten in Giethoorn?

Een fluisterboot geeft geen stank- en geluidsoverlast en is minder schadelijk voor het milieu dan boten met een explosiemotor. Daarnaast is het voor bootverhuurders in Giethoorn verplicht om hun huurboten te voorzien van een electromotor.

Heb je een vaarbewijs nodig voor het huren van een fluisterboot?

Nee, voor het huren van een fluisterboot heb je geen vaarbewijs nodig. Een fluisterboot is namelijk niet langer dan 15 m, gaat niet sneller dan 20 km/h en/of is geen passagierschip.

Ik heb nog nooit gevaren. Is het moeilijk?

Nee, het varen in een fluisterbootje in Giethoorn is niet moeilijk. Bij aankomst krijgt u duidelijke instructies van de bootverhuurder.

Is sturen met een stuurwiel (consoleboot of sloep) gemakkelijker dan sturen met het handvat aan de motor (standaard boot of familieboot)? 

Ja, de meeste mensen vinden een stuurtje gemakkelijker/ fijner.

Hoeveel personen kunnen er in een fluisterboot?

Het aantal personen per fluisterboot is afhankelijk van het type boot. Klik op typen fluisterboten voor de verschillende soorten.

Hoe veel tijd heb ik nodig?

De huurtijd is afhankelijk van wat u wilt zien en of u onderweg wilt pauzeren (koffiedrinken, lunchen, zwemmen, etc.). Voor een standaard route heeft u minimaal twee uur nodig. Voor meer afwisseling of pauze heeft u drie uur, vier uur of langer nodig.

Ik ken de vaarroute niet. Wat nu?

Op de afhaallocatie ontvangt u een vaarroutekaart die wordt uitgelegd door de bootverhuurder. Afhankelijk van uw wensen kan de bootverhuurder u verschillende opties laten zien. Uiteraard krijgt u de routekaart mee aan boord.

Zijn er zwemvesten beschikbaar?

Koppers-Giethoorn heeft een aantal zwemvesten te leen. Het is echter niet mogelijk om de vesten te reserveren, waardoor ze al uitgeleend kunnen zijn. Een beter idee is dus om zelf een zwemvest mee te nemen.

Mogen eigen meegebrachte etenswaren in de fluisterboot/ rondvaart worden genuttigd?

Ja, m.u.v. alcoholische dranken. Tevens is het mogelijk om blikjes frisdrank in de souvenirwinkel te kopen en mee te nemen.

Hoe diep is het water?

De wateren rondom Giethoorn zijn circa 1m diep.

Waar kun je zwemmen?

Bij het ‘zwemeilandje’ op het meer het ‘Bovenwijde’. Voor uw eigen veiligheid adviseren wij u om overal zwemschoenen te dragen.

Mogen er honden mee in de fluisterboot/ rondvaart?

Ja, honden mogen mee. Huurt u echter een Electrosloep 1-9 personen, dan zijn honden niet toegestaan i.v.m. de kwetsbaarheid van de kussens.

Mag de kinderwagen mee in de fluisterboot/ rondvaart?

Het meenemen van kinderwagens in een fluisterboot is op eigen risico. Het is mogelijk om de wagens in onze stalling te plaatsen. In de rondvaartboot mogen kinderwagens niet mee. Het gangpad moet namelijk vrij zijn in geval van calamiteiten.

Wat te doen bij slecht weer?

Bij slecht weer kunt u uw fluisterboot omboeken naar een overdekte rondvaart. Zie hiervoor ook het kopje ‘annulering’ in onze algemene voorwaarden.

Zijn er toiletten aanwezig bij de bootverhuur?

Ja, in de souvenirwinkel op Hylkemaweg 13 hebben wij meerdere toiletten.